Salaty ze sleďů
Šuba aneb sleď v kožichu
Šuba aneb sleď v kožichu
6.10.2008
Potřebujeme:
File sledi, 3-4 střední brambory, 1 větší červená řepa, 2 střední mrkve, 2 střední cibule, 2-3 vejce natvrdo, 250 g majonézy, sůl 1 lžička pažitky
Jak na to:
Uvaříme brambory, řepu, mrkev do měkka ve slupce. Řepu vaříme déle.
Potom zeleninu vychladíme ve studené vodě (lépe se loupe), oloupeme a každou zvlášť nastrouháme do misek. Brambory rozdělíme na 2 porce.
Cibulí nakrájíme na drobno a 2-3 min. povaříme ve vodě s trochou octa. Potom vodu slijeme a cibulí ochladíme.
Matjesy vyndáme z oleje, zcedíme a nasekáme na drobno.
Nachystáme si skleněnou mísu, vysokou asi 5 cm. Nebo si vezmeme skleněnou zapékací mísu.
Dáme do mísy PRVNÍ vrstvu strouhaných brambor, DRUHOU vrstvu matjesy, TŘETÍ - druhou porci brambor, ČTVRTOU - cibulí, PATOU - řepu, ŠESTOU - mrkev, SEDMOU - nastrouhat bílky nahrubo, OSMOU - nastrouhat najemno žloutky a posypat pažitkou.
Každou vrstvu jemně osolíme a potřeme majonézou. Rybu a cibulí nesolíme.
Zeleninový dort dáme na 1 až 2 hodiny uležet do ledničky. Krájíme jako dort.
Vrstvy se mají zakrývat tak, aby nebyly vidět předešlé vrstvy (cca 1 cm).
Sleďový salát
Potřebujeme:
2 jablka, 160 g nakládaných okurek, 200 g sterilované mrkve, 400 g křištálových sleďů, 1 cibule, 100 g jogurtu, 100 g majonézy, 1 lžíce sekaných bylinek
Jak na to:
Oloupeme jablko a vyřízneme jádřinec. Slijeme okurky a mrkev a spolu s jablky a rybičkami vše nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme. Jogurt smícháme s majonézou a bylinkami.
Všechny přísady smícháme a dáme do velkých sklenic. Podáváme ozdobené snítkami petrželky.