Speciality Z Východní Evropy ...v Kladně

Speciality z vychodni Evropy

Tomáše Garrigue Masaryka 108
Kladno
27201
Otevírací doba
Po-Pa 9.00 - 17.00
So 9.00 - 12.00
Ne zavřeno
608851052
olga2470@gmail.com

Šuba' z Ukrajiny

30.10.2011 13:24

3 porce
filet sledě 
(myšleno 4 filety – tedy 4 půlky ryb)
1 malá cibule
4 střední brambory
4 menší mrkve
1 střední červená řepa
4 porce majolky (Prvansal – nebo i domácí majonéza v odpovídajícím množství)
pepř

Nejdříve si uvaříme brambory, mrkev a červenou řepu (ve slupkách bez soli). Necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky.
Sled nakrájíme na proužky cca 1 cm široké, cibuli na jemno – nedávám jí moc.
Do misky (používám zapékací skleněnou o průměru cca 20 cm) naskládáme na dno matjesy tak, aby bylo dno stejnoměrně pokryté – uvedené množství vychází akorát na 1 vrstvu, posypeme trochou cibule a lehce opepříme.
Na ryby navrstvíme nastrouhané brambory, trochu přitlačíme, potřeme majolkou nebo majonézou cca za 2 porce Hellmans (sáčky po dvou), dále dáme vrstvu nastouhané mrkve a poslední vrstva je z červené řepy. Úplný závěr tvoří opět odpovídající množství majonézy. Necháme proležet nejlépe přes noc v chladničce.

Poznámky:
1. Loupané řezy ze slanečků nechutnaly až tolik, lepší jsou prý matjesy, nedávám naloženou cibuli z matjesů ale čerstvou.
2. Uvedené množství jí můj muž cca natřikrát (proto uvádím 3 porce).
3. Vlastní zkušeností nemohu sloužit, kombinace ve mně vyvolává šimrání kolem žaludku (budiž mi omluvou mé žaludeční vředy).
4. Podle reakce známých a kolegů se jedná o dobrotu, kterou prý někde jedli a nevědí jak se dělá.
5. Vyzkoušeno na bratrovi a synovcích – tahali si mísu z rukou, můj muž přišel takto o 3 večeře, protože to co nedojedli u nás jsem jim musela dát domů.
6. Dělám to většinou od oka, takže si množství čehokoliv upravte podle svých chutí, jednou jsem dala víc majtesů, prý to bylo už moc.

Tvorba www stránek zdarma Webnode