3 porce
filet sledě
(myšleno 4 filety – tedy 4 půlky ryb)
1 malá cibule
4 střední brambory
4 menší mrkve
1 střední červená řepa
4 porce majolky (Prvansal – nebo i domácí majonéza v odpovídajícím množství)
pepř
Nejdříve si uvaříme brambory, mrkev a červenou řepu (ve slupkách bez soli). Necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky.
Sled nakrájíme na proužky cca 1 cm široké, cibuli na jemno – nedávám jí moc.
Do misky (používám zapékací skleněnou o průměru cca 20 cm) naskládáme na dno matjesy tak, aby bylo dno stejnoměrně pokryté – uvedené množství vychází akorát na 1 vrstvu, posypeme trochou cibule a lehce opepříme.
Na ryby navrstvíme nastrouhané brambory, trochu přitlačíme, potřeme majolkou nebo majonézou cca za 2 porce Hellmans (sáčky po dvou), dále dáme vrstvu nastouhané mrkve a poslední vrstva je z červené řepy. Úplný závěr tvoří opět odpovídající množství majonézy. Necháme proležet nejlépe přes noc v chladničce.
Poznámky:
1. Loupané řezy ze slanečků nechutnaly až tolik, lepší jsou prý matjesy, nedávám naloženou cibuli z matjesů ale čerstvou.
2. Uvedené množství jí můj muž cca natřikrát (proto uvádím 3 porce).
3. Vlastní zkušeností nemohu sloužit, kombinace ve mně vyvolává šimrání kolem žaludku (budiž mi omluvou mé žaludeční vředy).
4. Podle reakce známých a kolegů se jedná o dobrotu, kterou prý někde jedli a nevědí jak se dělá.
5. Vyzkoušeno na bratrovi a synovcích – tahali si mísu z rukou, můj muž přišel takto o 3 večeře, protože to co nedojedli u nás jsem jim musela dát domů.
6. Dělám to většinou od oka, takže si množství čehokoliv upravte podle svých chutí, jednou jsem dala víc majtesů, prý to bylo už moc.